Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán konyha

2012.09.20

 Japán konyha

 

sushi: 

receptek:

 

  • Diák sushi

 

hozzávalók 4 főre 
 
  • 25 dkg rizs (rövid szemű, de hosszú is lehet)
  • 5 dl víz
  • 2 ek rizsecet (vagy almaecet)
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk só
  • nori lapok
  • wasabi, szójaszósz , gari (gyömbér) -  tetszés szerint
  • lazac, tonhal, kígyóuborka, tofu, tojás, surimi - tetszés szent

 

 

elkészítés
  1. A rizst addig főzzük, míg magába szívja az összes vizet.
  2. Tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk.
  3. Egy csészében összekeverjük az ecetet, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a rizshez.
  4. A nori lapot zsírpapírra (vagy sushi tekerő gyékényre) tesszük a fényesebbik oldalával lefelé.
  5. Vizes kézzel fedjük be rizzsel úgy, hogy hosszanti oldalán 1-1 centit hagyjunk.
  6. A rizsre tegyünk egy csíkban tetszés szerint lazac-, tonhal-, uborka-, rántotta-, tofu- és/vagy surimicsíkokat.
  7. A papír vagy alátét segítségével szorosan tekerjük fel a nori lapot hosszában, majd éles késsel vágjuk 3 centis szeletekre.
  8. Wasabival, garival, szójaszósszal tálalhatjuk, hogy mindenki tetszés szerint ízesíthesse.

 

 

 

 Diák sushi



Maki sushi

 

hozzávalók 2 főre 
 

6-8 rúdhoz:

  • 25 dkg rövidszemű rizs
  • 3 dl víz
  • 3 ek rizsecet
  • 2 tk cukor
  • 1 mk só
  • 1 cs Nori lap
  • 1 db bambusztekercs
  • 1 db uborka
  • 1 db piros paprika
  • 10 dkg nyers tonhal
  • 10 dkg nyers lazac
  • wasabi por vagy krém
  • pácolt rózsaszín gyömbér
  • szójaszósz

 

elkészítés
  1. A rizst hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik, legalább 8-10 vízcserét igényel.
  2. Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a lábost, és lassú tűzön forraljuk fel a rizst.
  3. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost, és hagyjuk 15 percet állni.
  4. Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!
  5. Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza.
  6. Ugyanilyenre hozzuk össze a paprikát.
  7. A halakat használat előtt 24 órát fagyasszuk, hogy elpusztuljanak az élősködök benne.
  8. Tehát a halacskákat szálkátlanítjuk, és kisujj vastagságúra vágjuk, természetesen a bőre nélkül!
  9. Wasabink ha por, kevés vízzel egy viszonylag gyurmaszerű masszává keverjük.
  10. Helyezzünk egy fél ív norit a bambusztekercsre.
  11. Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).
  12. Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabival is megkenheti).
  13. Ezután kezdjük el feltekerni a bambuszlap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva.
  14. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét.
  15. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt.
  16. Egy nedves és nagyon éles késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk, és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.

Maki sushi

Levesek:

Miso leves

hozzávalók 2 főre

 

 
  • 400 ml dashi (vagy víz és instant dashi)
  • miso
  • jégcsapretek 
  • wakame
  • tofu
  • metélőhagyma (vagy újhagyma)

 

elkészítés
  1. Készítsük elő a zöldségeket: a jégcsapretket kb. 2 cm-es hosszúságú, néhány mm vékony szeletekre (julienre) vágjuk, a gombát, hagymát is hasonlóan.
  2. A tofut 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
  3. Készítsük el a dashit, dobjuk bele a wakamét.
  4. Tegyük bele a hozzávalókat, s főzzük kb. 5 percig.
  5. Zárjuk el a tüzet és keverjünk a levesbe 2 evőkanál misot (személyenként 1 evőkanálnyit).
  6. A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát és merjük rá a levest.

 

Miso leves

 

 

 


  Édességek:

 

 Dorayaki

 

hozzávalók 2 főre 
 
  • 3 egész tojás
  • 2/3 csésze cukor (1 csésze = 250ml)
  • 1/2 tk sütőpor
  • 3 ek víz 
  • 1 csésze liszt
  • kedvenc töltelékünk
  • kevés napraforgó olaj sütéshez

 

elkészítés

 

  1. Egy tálban jól keverjük össze először a tojásokat és a cukrot.
  2. A sütőport oldjuk fel a vízben, majd öntsük hozzá a tojásos keverékhez.
  3. Fokozatosan szitáljuk hozzá a lisztet.
  4. Finoman olajozott serpenyőben süssünk ki egy nagyjából tenyérnyi méretű palacsintát.
  5. Akkor kell megfordítani a palacsintát, ha a tészta tetején buborékok képződnek.
  6. Két palacsinta közé tegyük kedvenc töltelénkünket :). Jó étvágyat!

Dorayaki - japán palacsinta